Het unieke van energetische therapie is het uitgangspunt dat alles energie is en met elkaar verbonden is. Dit wordt universele energie genoemd. Deze energie vormt het fundament van het leven en is de basis van gezondheid. Als levensenergie stagneert nemen vitaliteit en levensvreugde af. Je raakt uit balans en je kunt klachten krijgen.

Het herstellen van de balans activeert het zelf genezend vermogen van lichaam en geest. Energie kan weer gaan stromen en je komt in je kracht te staan. Energetische therapie kun je zien als verzamelnaam voor alle therapievormen die werken met energie.

Ik begeleid je een stukje op je levenspad zodat je leert om je eigen liefdevolle therapeut te zijn bij disbalans. Je bent zelf in staat om te herstellen door af te stemmen op je lichaam, jouw energie en je innerlijke wijsheid.

Bewustzijn

We zijn meer dan alleen het fysieke lichaam. We zijn bewuste wezens die emoties, gedachten en diepere inzichten ervaren. Vanuit dit bewustzijn staan we in verbinding met onszelf en met anderen. Er worden 4 lagen van bewustzijn onderscheiden die onderling sterk met elkaar verbonden zijn. Door afstemming op de verschillende lagen wordt inzichtelijk op welke laag er sprake is van een teveel of een tekort aan energie. Dus op welke laag er heling mag plaatsvinden.

  • Lichamelijk bewustzijn

We hebben allemaal een fysiek lichaam dat op vele fronten automatisch functioneert. Vaak zijn we ons hier pas van bewust als er klachten ontstaan die ons hinderen in het dagelijks leven. Een gezonde leefstijl kan voor iedereen iets anders betekenen. In welke mate ben jij je bewust van het lichaam en de signalen dat het geeft? Misschien voel je niet zoveel en ben je vooral een denker. Misschien voel je juist heel veel en word je belemmerd door klachten zoals vermoeidheid of pijn.  Mindfulness kan onder andere helpen om lichaamsbewustzijn te ontwikkelen zodat je adequaat op lichamelijke signalen leert reageren.

  • Emotioneel bewustzijn

Dit duidt op het vermogen om met je emoties en gevoelens om te gaan. Bij veel mensen is er sprake van emotionele disbalans. Misschien omdat je sensitief bent en het moeilijk vindt om je staande te houden in een maatschappij die vooral waarde hecht aan rationele intelligentie. Of omdat je in jouw levensloop hebt geleerd om gevoelens te onderdrukken, iets wat veel energie kan kosten. En soms heb je gewoon te veel meegemaakt in je leven. Het gevoelsleven raakt afgevlakt waardoor ook de levenslust afneemt. De energie stroomt niet meer. Het kan dan nodig zijn om oud en onverwerkt zeer te doorvoelen, door te werken en los te laten. Dit creëert ruimte voor nieuwe ervaringen; om lief te hebben en/of opnieuw een balans te vinden tussen bij jezelf blijven en je inleven in de ander.

  • Mentaal bewustzijn

Op dit niveau bevinden zich denkbeelden en overtuigingen. Deze overtuigingen kunnen stevig verankerd zijn, omdat ze vaak al op jonge leeftijd zijn gevormd. Ze bepalen sterk ons gedrag en kunnen zich vormen tot herhalende patronen. Deze patronen zijn echter niet altijd helpend en kunnen zelfs leiden tot klachten en problemen.  Bijvoorbeeld als je jezelf voortdurend bekritiseert, altijd alles wilt controleren, jezelf vergelijkt met anderen, het nooit goed genoeg is, je onzeker bent etc. Het kan helpen om deze oude overtuigingen onder ogen te zien, aan te passen en te leren vertrouwen op je innerlijke stem, je intuïtie.

  • Spiritueel bewustzijn

Dit gaat over zingeving en levensvragen. Wat geeft zin aan je leven, waar kom je jouw bed voor uit? Doe je die dingen waar je blij van wordt? Wat is jouw levensmissie en hoe kun je jouw levenservaringen op een positieve manier benutten?

Spiritueel bewustzijn gaat ook over vragen over onze aanwezigheid op aarde en de mate waarin je je verbonden voelt met het grotere geheel, de verbinding met het universum, de bron, daar waar we allemaal vandaan komen en ook weer naar terug keren. Contact met je hogere zelf, gidsen en overleden dierbaren.